Vindleken

Hej och välkomna till oss på I Ur & Skur Vindleken!

Vi är en I Ur och Skur förskola, belägen nära Älvsjöskogen. Vår verksamhet genomsyras av Friluftsfrämjandets pedagogik med Mulle-, Knytte-, Knopp- och Skrinnaverksamhet vilket gör att utevistelse är ett naturligt inslag i vår verksamhet. Vi arbetar för en tydlig miljöprofil.

Utevistelsen är något vi värnar om för att vi har ett så bra läge, dels med en riktigt bra gård men framförallt Älvsjöskogen som gör det möjligt att på ett säkert sätt upptäcka omgivningen. Vi arbetar mycket för att barnen i sin vardagliga utomhusvistelse på ett lustfyllt sätt ska känna sig sedda, uppleva trivsel, lust och glädje.

Vi ligger ett kvarter från Älvsjöskogen, mitt i ett trevligt villaområdet. Kommunalt är Vivelvägen eller Spindelvägen (buss 144) närmast. Gångavstånd till pendeln.

Vi har fått ett hedersomnämnande och även vunnit Stockholms Stads kvalitetsutmärkelse.

Vi har även varit med i mediaproduktioner:

Börja skolan (Barnkanalen)

Vi hjälper dig Sixten (UR)

Årstidsmästarna

Kontakta förskolan ifall du vill veta mer.


Betyg: 96% av våra föräldrar rekommenderar oss

Kontakta oss: 08 - 409 029 71

Verksamheten

Verksamheten

Vi på Vindleken arbetar på ett natur- och miljöinriktat sätt där Friluftsfrämjandets pedagogik genomsyrar vår verksamhet. Barnen får på så sätt sina fysiska, sociala, emotionella och intellektuella behov tillfredsställda genom friluftsliv och naturupplevelser året runt. Detta brukar vi sammanfatta som att "Med lust, glädje och rika naturupplevelser värna om en god hälsa och ökad miljömedvetenhet” och vi vill vara den bästa miljöcertifierade förskolan som har barns utveckling i samspel med naturen i centrum.

Detta gör vi mer konkret på förskolan genom att

  • Ständigt sträva efter att minska vår negativa miljöpåverkan avseende källsortering, transporter samt inköp av förbrukningsmaterial.
  • Tillsammans med barnen kompostera. Vi har en trädgårds-, varm- och kallkompost på gården.
  • Vi har erövrat miljödiplom 5 i Stockholms stads miljöcertifiering.
  • Alla Mulle-barn (sista året) genomgår civilförsvarets ”Hitta Vilse-kurs”, en typ av överlevnadskurs anpassad för barn där de lär sig olika knep som ökar deras möjligheter att bli hittade om de, mot förmodan, skulle gå vilse.

Utöver våra skogsgrupper erbjuder vi alla barn en mängd andra aktiviteter som dans/rytmik/gymnastik, skapande, rim och ramsor, sagoläsning, språkstimulans etc. Det viktigaste av allt är ändå den fria leken, genom vilken barnen provar, utforskar och bearbetar sin omvärld. Det är här de finner spontana uttrycksmöjligheter för att prova sina egna sociala förmågor. I leken tillägnar sig barnen en förståelse för livet och förmågan att själva agera i det.

Vi pedagoger vill ge våra barn och föräldrar en positiv känsla för och kunskap om naturen, detta för att skapa ett engagemang utöver det vanliga.

Mer om "I Ur och Skur"

”I Ur och Skur” bygger på Friluftsfrämjandets pedagogik med mycket utevistelse och Mulle-, Knytte- och Knoppverksamhet.

Knopp (1-2/3 år)

Tillsammans med oss introducerar vi barnen för skogen och allt den har att erbjuda. Genom att lukta, smaka och upptäcka får våra barn själva chansen att utforska naturen i deras närmiljö. Vi leker, sjunger och äter frukt i skogen.

Knytte (2/3-4 år)

Vi fortsätter att upptäcka naturen omkring oss genom forskande och lek. Vi samlar naturmaterial som vi tar med oss tillbaka till förskolan och arbetar vidare med, t.ex. genom skapande. Vi lär oss namnet på några olika träd och blommor.

Mulle (4-5 år)

Nu har vi hunnit lära oss en hel del om skogen och de som lever i den och utflykterna blir allt längre. Samtidigt fortsätter vi att lära oss nya saker om naturen och utvecklar vårat arbete med de naturmaterial vi samlar där. Lekar, ramsor och sånger är alltid ett viktigt inslag. Alla Mulle-barn genomgår civilförsvarets ”Hitta Vilse-kurs”, en typ av överlevnadskurs anpassad för barn där de lär sig olika knep som ökar deras möjligheter att bli hittade om de, mot förmodan, skulle gå vilse. Skrinna gruppen träffas minst åtta gånger. Där får barnen på ett lustfyllt sätt, lära sig skridskoåkningens grunder med hjälp av lekar och sånger.

På förskolan finns något som vi kallar för Gröna Rummet, ett miljörum där vi lär oss om kretslopp, kompostering etc. De får även arbeta med återvinning, bl.a. genom att göra papper av gammalt tidningspapper som de sedan binder ihop till en egen liten bok. Gröna Rummet ger barnen en möjlighet att på ett tydligt sätt se hur vår natur fungerar och se hur återvinning och kretslopp fungerar i praktiken.

Under vintern när snön täcker vår härliga skog, är det Skrinna som gäller för ”mullarna”. I vår skridskoskola lär de sig skridskoåkning. Genom roliga och spännande lekar som tillfredsställer barnens behov av fantasi och rörelser, ger vi barnen träning och kunskap i skridskoteknik.


Nyheter

Våra nyheter distribueras via mail, ansök om tillgång i formuläret nedan:

Matsedel

Vecka 42

Måndag: Vegobiffar med potatis och örtcreme.

Tisdag: Fiskfilé med apelsinsås och potatis.

Onsdag: Krämig tomatsoppa och nybakat bröd.

Torsdag: Kalkonssås med fullkornspasta.

Fredag: Ugnsbakade kycklingbitar med ris och sweet chili.

Vecka 43 - Internationella veckan

Måndag: Tyskland: Bratwurst med rotsaksmos och surkål.

Tisdag: Ryssland: Biff stroganoff med ris.

Onsdag: Belgien: Fisksoppa med purjolök, morot, grädde och nybakat bröd.

Torsdag: Bolivia: Kycklinggryta med kanel, chili, vitlök, saffran och potatis.

Fredag: Sverige: Lax i ugn med dillmajonnäs och potatis.

Vecka 44

Måndag: Önskemat Tussilago: Kyckling i dragonsås med pasta, majs, feta och haricots verts.

Tisdag: Fiskfilé med örttäcke och potatis.

Onsdag: Köttfärs- och rotfruktsgratäng.

Torsdag: Pumpasoppa toppad med turkisk yoghurt och nybakat bröd.

Fredag: Nudelwok med broccoli, blomkål, paprika och soja.


Varje dag serveras grönsaker och frukt samt ekologisk mjölk.

Med reservation för ändringar